Vrijwilliger "in the picture": Hans van de Pas

30-08-2021 / Algemeen

Hans van de Pas, vrijwilliger Hospice Breda, Grieglaan

In oktober 2019 bezocht ik de open dag van het Hospice Breda, om te zien of het werken als vrijwilliger daar iets voor mij zou zijn. De sfeer in t hospice, de mogelijkheden voor de bewoners en de uitleg over het vrijwilligerswerk spraken mij zodanig aan, dat ik eenmaal thuis meteen het interesseformulier heb ingevuld.

Kort daarna werd ik uitgenodigd voor een gesprek en in november ben ik gestart als vrijwilliger. Na enkele inwerkdiensten ben ik echt aan de slag gegaan.

Zelf heb ik jarenlang als verpleegkundige in diverse functies in ziekenhuizen gewerkt, wat ik ook nog gecombineerd heb met het werk als steward bij de KLM. “De zorg” en het zorgen voor mensen is mij niet vreemd.

Ik ben vervroegd met pensioen gegaan en heb in die periode daarna als mantelzorger voor mijn moeder gezorgd. Na haar overlijden ging ik, ondanks andere bezigheden, toch het zorgen voor anderen en het maatschappelijk nodig en nuttig zijn steeds meer missen.

Hospice Breda heeft dat gemis op heel waardevolle wijze ingevuld.

Samen met de verpleegkundigen vormen de vrijwilligers een hecht team. Je doet samen alle voorkomende werkzaamheden, behalve zaken die specifiek voor verpleegkundigen zijn. Je helpt bewoners met de dagelijkse verzorging, zo nodig samen met een verpleegkundige, je verzorgt maaltijden, je doet de dagelijkse was etc. Wat zo fijn is, dat er heel veel kan. De bewoner staat centraal.

Niet minder belangrijk zijn de contacten met de bewoners en hun dierbaren en de gesprekken die je hebt. Soms gaat het over diepgaande onderwerpen. Andere keren zijn het luchtige gesprekken.

De “verplichte cursus” Vrijwilligers Palliatieve Thuiszorg is een welkome aanvulling op het werken in het hospice, evenals het werkoverleg met intervisie.

Soms kan het zwaar zijn, zeker wanneer jonge mensen komen te overlijden.

Maar, we hebben ook veel plezier en er wordt veel gelachen.

De coronaperiode heeft veel beperkingen gegeven voor de bewoners en hun familie en vrienden. Ook de werkzaamheden zijn in deze tijd anders geworden, alleen al door het dragen van de mondmaskers, wat het contact afstandelijker kan maken.

De beperkingen zijn momenteel opgeheven en hopelijk gaat nu weer de periode aanbreken dat wij er zonder beperkingen kunnen zijn voor onze bewoners.